Dlaczego warto gotować pomidory? O sile likopenu
Likopen to organiczny związek chemiczny z grupy karotenoidów, znany głównie jako czerwony barwnik nadający kolor pomidorom, arbuzom i innym owocom i warzywom. Jest silnym przeciwutleniaczem, który, jak wykazują badania, może przyczyniać się do ochrony przed chorobami serca, nowotworami i starzeniem się skóry.
Likopenowi przypisywane jest skutecznie oddziaływanie na procesy nowotworzenia, jednak mechanizm tego zjawiska nie został do końca poznany. Sądzi się, że powoduje on odbudowanie połączeń międzykomórkowych, podobnie jak ma to miejsce w przypadku innych karotenoidów. Produkty zawierające likopen są polecane mężczyznom będącym w grupie ryzyka wystąpienia raka prostaty lub już walczącym z tą chorobą (likopen w największym stopniu kumuluje się w komórkach prostaty). Spożywaniu produktów bogatych w likopen przypisywane jest obniżanie ryzyka ostrego zawału mięśnia sercowego, wystąpienia choroby wieńcowej i ryzyka zgonu z powodu choroby wieńcowej.
Z czym nie łączyć likopenu?
Unikaj łączenia ich z ogórkami i nabiałem, a zamiast tego dodawaj zdrowe tłuszcze, by zwiększyć przyswajanie likopenu. Najwięcej korzyści przynosi ich obróbka termiczna oraz przechowywanie w temperaturze pokojowej
Zobacz również
Chroniczny ból droga do przewlekłego stresu i zaburzeń organizmu
29 sierpnia 2024
Zdrowie w Skrócie: Słabsze mięśnie, kości i pamięć? Sprawdź poziom GH
3 lipca 2025