Zdrowa żywność

Dieta PALEO w nowym roku.

Po Świętach, w Nowym Roku wiele osób podejmuje postanowienie i wyzwanie normalizacji swojej wagi i zadbania o zdrowie. Podaje przykłady jadłospisów diety PALEO, która pozwoli nam nie tylko zmniejszyć wagę, ale przede wszystkim przywrócić równowagę hormonalną, energię i dobre samopoczucie, a przy tym nie będziemy się głodzić. Nie zapominajmy przy tym o dobrym 8 godzinnym śnie oraz codziennej co najmniej 60-minutowej aktywności fizycznej!

Jeszcze raz przypominam prostą tabelę dozwolonych produktów w diecie PALEO. W oparciu o te produkty możesz w łatwy sposób przygotować własny jadłospis.

CO jemy na diecie PALEO?:
Produkty dozwolone

Wszystko co znajduje się na tej liście możesz bez obaw spożywać.

Chude mięso każdego pochodzenia,
Owoce morza,
Ryby,
Owoce,
Warzywa pozbawione skrobi.

Produkty zabronione

Te produkty należy wykreślić ze swojego jadłospisu.

Nabiał,
Zboża,
Rośliny strączkowe,
Gotowe produkty.

Przykłady:

Śniadanie – czerwony grejpfrut, filiżanka kawy bez zawartości kofeiny, krewetki, najlepiej ugotowane na parze.
Lunch – zielona sałata z sosem do sałatki rosyjskiej, z zawartością kwasów omega3 oraz chude kotlety wieprzowe przyrządzone na grillu, z sosem malinowym. Woda mineralna do popicia.
Obiadokolacja – według własnego uznania.
Przekąski w ciągu dnia – kawałki chudej wołowiny, spożywane na zimno lub pokrojony w słupki ogórek zielony.

Śniadanie – melon i świeże borówki, z dodatkiem orzechów włoskich. Do tego kleszcze kraba gotowane na parze oraz filiżanka kawy bezkofeinowej do popicia.
Lunch – zielona sałata z sosem do sałatki rosyjskiej, z zawartością kwasów tłuszczowych omega3 oraz flądra pieczona na grillu, skropiona sokiem z cytryny i posypana koperkiem. Do popicia potrawy można wykorzystać bezalkoholowe wino musujące.
Obiadokolacja – kawałki pomidora i awokado, zmieszane z czosnkiem i pieprzem Cayenne w proszku. Kotlety cielęce, kalafior gotowany na parze z dodatkiem soku z cytryny, marchewka w słupkach, sałatka owocowa oraz mrożona herbata ziołowa do popicia.
Przekąski w ciągu dnia – seler naciowy i słupki marchewki, maczane w specjalnym sosie do warzyw oraz niesolone orzechy makadamii.

Śniadanie – truskawki (świeże lub mrożone), omlet wykonany z dwóch jajek, ze szpinakiem, pieczarkami i cebulą, usmażony na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Do popicia woda z kawałkiem cytryny.
Lunch – pikantny kurczak, usmażony na grillu razem z warzywami gotowanymi na parze. Do popicia napój gazowany z serii light.
Obiadokolacja – pieczarki marynowane, Lucjan czerwony w pikantnym sosie, dynia faszerowana korzenna, pieczone jabłka z orzechami i cynamonem na deser. Do popicia kieliszek wina.
Przekąski w ciągu dnia – kawałki wołowiny na zimno, suszone jabłka.

(Jeśli ktoś nie lubi owoców morza może je zastąpić chudym mięsem lub jajkami)