Prozdrowotne działanie witaminy B2
Witamina B2, zwana również ryboflawiną, to związek organiczny składający się z rybitolu i flawiny, który pełni ważną funkcję w ludzkim organizmie. Ma znaczenie zarówno dla zdrowia, dobrego samopoczucia, jak i urody. Odpowiada m. in. za prawidłową pracę układu immunologicznego, dobry wzrok i piękną skórę. Witamina B2 należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. To związek chemiczny, który ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Wchodzi w skład koenzymów, które utleniają komórki, uczestniczy w procesie przemiany węglowodanów, tłuszczu i białka, dostarcza również energii w procesie oddychania. Bierze również udział w produkcji kortyzolu, czyli hormonu stresu. Ryboflawina jest niezbędna dla prawidłowego widzenia, wspomaga pracę błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego oraz nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. Jest niezastąpiona, dlatego należy zadać o jej prawidłowy poziom. Występuje m.in. w mięsie drobiowym i wieprzowym i wątróbce. Inne źródła wit.B2 to:
-ziemniaki,
-produkty zbożowe,
-suche nasiona roślin strączkowych, czyli groch, fasola i soja,
-mleko i przetwory mleczne, np. jogurty, kefir, sery,
-jaja,
-banany,
-truskawki,
-migdały, orzechy włoskie,
-nasiona: słonecznika, dyni, sezamu,
-zielone warzywa, np. brokuł, rukola, ogórki, karczochy,