
Prozdrowotny wpływ witaminy B6
Witamina B6 występuje w wielu produktach spożywczych, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Do najbogatszych źródeł witaminy B6 zaliczamy kaszę gryczaną oraz otręby i zarodki pszenne. Spore jej ilości zawiera również mięso i wędliny – znajdziemy ją zwłaszcza w kurczaku i indyku. Witamina B6 występuje ponadto w:
-wątrobie wołowej i wieprzowej,
-rybach – łososiu, makreli, dorszu,
-pełnoziarnistym pieczywie,
-brązowym ryżu,
-kaszy bulgur,
-jajach,
-mleku, jogurtach,
-soi,
-tapioce,
-owocach – bananach, kiwi, pomarańczach, truskawkach, malinach, porzeczkach,
-warzywach – białej fasoli, brokułach, marchwi, brukselce, białej kapuście, karczochach. witamina B6 występuje w licznych produktach spożywczych, stanowiących element naszej codziennej diety, do jej niedoboru dochodzi stosunkowo rzadko. Jeśli jednak poziom witaminy B6 w organizmie jest zbyt niski, może to dawać następujące objawy:
-niedokrwistość,
-obniżenie odporności i częstsze na infekcje,
-zaburzenia snu, problemy z koncentracją,
-nerwowość, apatia, pogorszenie nastroju,
-mrowienie, drżenie lub drętwienie kończyn,
-zmiany skórne – zaczerwienienie, łuszczenie,
-łupież i wypadanie włosów.
-Niedobór witaminy B6 może być przyczyną różnych dolegliwości, w tym:
-kamicy nerkowej
-zaburzeń neurologicznych,
-niedokrwistości makrocytarnej,
-u dzieci – zaburzenia rozwoju, zaburzenia padaczkowe, nieprawidłowości w budowie kości.

Prozdrowotne działanie witaminy B2
Zobacz również

Kaloryczność popularnych cukierków i słodyczy
11 sierpnia 2024
Jak aktywować szczęśliwe hormony?
30 sierpnia 2022