b6
Zdrowie

Prozdrowotny wpływ witaminy B6

Witamina B6 występuje w wielu produktach spożywczych, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Do najbogatszych źródeł witaminy B6 zaliczamy kaszę gryczaną oraz otręby i zarodki pszenne. Spore jej ilości zawiera również mięso i wędliny – znajdziemy ją zwłaszcza w kurczaku i indyku. Witamina B6 występuje ponadto w:

-wątrobie wołowej i wieprzowej,

-rybach – łososiu, makreli, dorszu,

-pełnoziarnistym pieczywie,

-brązowym ryżu,

-kaszy bulgur,

-jajach,

-mleku, jogurtach,

-soi,

-tapioce,

-owocach – bananach, kiwi, pomarańczach, truskawkach, malinach, porzeczkach,

-warzywach – białej fasoli, brokułach, marchwi, brukselce, białej kapuście, karczochach. witamina B6 występuje w licznych produktach spożywczych, stanowiących element naszej codziennej diety, do jej niedoboru dochodzi stosunkowo rzadko. Jeśli jednak poziom witaminy B6 w organizmie jest zbyt niski, może to dawać następujące objawy:

-niedokrwistość,

-obniżenie odporności i częstsze na infekcje,

-zaburzenia snu, problemy z koncentracją,

-nerwowość, apatia, pogorszenie nastroju,

-mrowienie, drżenie lub drętwienie kończyn,

-zmiany skórne – zaczerwienienie, łuszczenie,

-łupież i wypadanie włosów.

-Niedobór witaminy B6 może być przyczyną różnych dolegliwości, w tym:

-kamicy nerkowej

-zaburzeń neurologicznych,

-niedokrwistości makrocytarnej,

-u dzieci – zaburzenia rozwoju, zaburzenia padaczkowe, nieprawidłowości w budowie kości.