Prozdrowotny wpływ witaminy E
Witaminą E określa się grupę związków organicznych takich jak alfa-tokoferol, gamma-tokoferol czy tokotrienole. Może więc występować pod różnymi postaciami. Warto wiedzieć, że witamina E należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Skutkiem hipowitaminozy witaminy E jest osłabienie, zmniejszona odporność, ból mięśni i stawów, kruchość ścian naczyń krwionośnych, apatia, zmiany skórne. Działa na układ odpornościowy i wpływa na procesy metaboliczne. Ogranicza gromadzenie się tłuszczów, co pozytywnie wpływa na prewencje chorób metabolicznych.
Na poziomie molekularnym witamina E oddziałuje na kinazy białkowe. Enzymy te przeprowadzają reakcję fosforylacji cząsteczki specyficznego dla danej kinazy białka. Fosforylacja zwykle prowadzi do zmiany konformacji cząsteczki białka i, w konsekwencji, zmiany jego aktywności, zdolności do wiązania się z innymi białkami albo przemieszczenia cząsteczki w obrębie komórki. Do 30% białek podlega regulacji na tej drodze; większość szlaków metabolicznych komórki, zwłaszcza sygnalizacyjnych, angażuje enzymy z grupy kinaz białkowych. Witamina E przede wszystkim jest silnym antyoksydantem, który uczestniczy w ochronie komórki przed stresem oksydacyjnym prowadzącym do degeneracji lub śmierci komórki. Wolne rodniki tlenowe powstają w procesach metabolicznych organizmu lub pochodzą ze środowiska zewnętrznego. Ich poziom wzrasta w wyniku stresu, nadmiernego wysiłku, nadmiernej ekspozycji na światło słoneczne etc. Wpływają na starzenie się organizmu, rozwój wielu schorzeń dotykających między innymi układ sercowo-naczyniowy i nerwowy a także wywierają silny efekt pro nowotworowy Antyoksydanty naturalnie chronią organizm przed szybszą degeneracją. Witamina E i jej regeneracyjne działanie ma duże znaczenie dla budowy skóry oraz procesów gojenia się ran. Dlatego często wykorzystywana jest w kosmetyce. Witamina E, dzięki swojemu potencjałowi antyoksydacyjnemu, pomaga także zwalczyć efekty promieniowania UV na skórę.
Ma niebagatelne znaczenie dla układu rozrodczego kobiety oraz przebiegu ciąży. Witamina E bierze udział w procesie owulacji, rozwoju komórek jajowych czy zagnieżdżeniu zarodka, wpływając na hormon gonadotropowy, który reguluje pracę jajników. U mężczyzn witamina E bierze udział w produkcji nasienia, a także wpływa na prawidłowe krążenie krwi, co ma również duże znaczenie dla prokreacji.
Z fizjologicznego punktu widzenia substancje objęte terminem witaminy E hamują przedwczesny rozpad krwinek czerwonych. Tokoferol hamuje odkładanie się blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych. Witaminę E znaleźć możesz w:
-Oleju rzepakowym,
-Oleju słonecznikowym,
-Oleju sojowy,
-Oliwie z oliwek,
-Oliwkach,
-Olejku z kiełków pszenicy, a także w samej pszenicy i kiełkach zbóż,
-Awokado,
-Migdałach,
-Orzechach laskowych, włoskich i arachidowych,
-Maśle,
-Żółtkach jaj,
-W rybach, w tym przede wszystkim tłustych rybach morskich,
-W drobiu,
-W warzywach takich jak szpinak, brokuł, pomidor, papryka, marchew, brukselka, sałata,
-W owocach takich jak morele, porzeczka, jagodach czy brzoskwiniach,
-W płatkach owsianych i otrębach.