witamina E
Zdrowie

Prozdrowotny wpływ witaminy E

Witaminą E określa się grupę związków organicznych takich jak alfa-tokoferol, gamma-tokoferol czy tokotrienole. Może więc występować pod różnymi postaciami. Warto wiedzieć, że witamina E należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Skutkiem hipowitaminozy witaminy E jest osłabienie, zmniejszona odporność, ból mięśni i stawów, kruchość ścian naczyń krwionośnych, apatia, zmiany skórne. Działa na układ odpornościowy i wpływa na procesy metaboliczne. Ogranicza gromadzenie się tłuszczów, co pozytywnie wpływa na prewencje chorób metabolicznych.

Na poziomie molekularnym witamina E oddziałuje na kinazy białkowe. Enzymy te przeprowadzają reakcję fosforylacji cząsteczki specyficznego dla danej kinazy białka. Fosforylacja zwykle prowadzi do zmiany konformacji cząsteczki białka i, w konsekwencji, zmiany jego aktywności, zdolności do wiązania się z innymi białkami albo przemieszczenia cząsteczki w obrębie komórki. Do 30% białek podlega regulacji na tej drodze; większość szlaków metabolicznych komórki, zwłaszcza sygnalizacyjnych, angażuje enzymy z grupy kinaz białkowych. Witamina E przede wszystkim jest silnym antyoksydantem, który uczestniczy w ochronie komórki przed stresem oksydacyjnym prowadzącym do degeneracji lub śmierci komórki. Wolne rodniki tlenowe powstają w procesach metabolicznych organizmu lub pochodzą ze środowiska zewnętrznego. Ich poziom wzrasta w wyniku stresu, nadmiernego wysiłku, nadmiernej ekspozycji na światło słoneczne etc. Wpływają na starzenie się organizmu, rozwój wielu schorzeń dotykających między innymi układ sercowo-naczyniowy i nerwowy a także wywierają silny efekt pro nowotworowy Antyoksydanty naturalnie chronią organizm przed szybszą degeneracją. Witamina E i jej regeneracyjne działanie ma duże znaczenie dla budowy skóry oraz procesów gojenia się ran. Dlatego często wykorzystywana jest w kosmetyce. Witamina E, dzięki swojemu potencjałowi antyoksydacyjnemu, pomaga także zwalczyć efekty promieniowania UV na skórę.

Ma niebagatelne znaczenie dla układu rozrodczego kobiety oraz przebiegu ciąży. Witamina E bierze udział w procesie owulacji, rozwoju komórek jajowych czy zagnieżdżeniu zarodka, wpływając na hormon gonadotropowy, który reguluje pracę jajników. U mężczyzn witamina E bierze udział w produkcji nasienia, a także wpływa na prawidłowe krążenie krwi, co ma również duże znaczenie dla prokreacji.

Z fizjologicznego punktu widzenia substancje objęte terminem witaminy E hamują przedwczesny rozpad krwinek czerwonych. Tokoferol hamuje odkładanie się blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych. Witaminę E znaleźć możesz w:

-Oleju rzepakowym,

-Oleju słonecznikowym,

-Oleju sojowy,

-Oliwie z oliwek,

-Oliwkach,

-Olejku z kiełków pszenicy, a także w samej pszenicy i kiełkach zbóż,

-Awokado,

-Migdałach,

-Orzechach laskowych, włoskich i arachidowych,

-Maśle,

-Żółtkach jaj,

-W rybach, w tym przede wszystkim tłustych rybach morskich,

-W drobiu,

-W warzywach takich jak szpinak, brokuł, pomidor, papryka, marchew, brukselka, sałata,

-W owocach takich jak morele, porzeczka, jagodach czy brzoskwiniach,

-W płatkach owsianych i otrębach.