Zdrowa żywność

Zastosuj dietę paleo

Dieta paleo to nie tylko brak restrykcji żywieniowych, ale przede wszystkim sposób prowadzenia zdrowego stylu życia. Dieta została opracowana na podstawie naszych genetycznych powiązań z ludźmi z epoki paleolitu, którzy jedzenie zdobywali polując bądź zbierając to, co stworzyłanatura. Innymi słowy, można rzec, iż dieta paleo jest dietą przystosowaną do naszych pierwotnych nawyków żywieniowych.

Jakie są zasady diety? Przede wszystkim składa się ona z trzech poziomów żywieniowych:

Poziom I (trwa od 2-4 tygodni) jest potrzebny osobom początkującym, które dopiero oswajają się z zasadami paleo. Podczas tego okresu możesz zjeść 3 posiłki otwarte w tygodniu, czyli dowolne dania, na które masz akurat ochotę. Ważne jednak, aby spożywać je jedynie w sytuacjach wyjątkowych, kiedy np. przebywasz poza domem i nie jesteś w stanie przyrządzić sobie zdrowego posiłku samodzielnie.

Poziom II (może być stosowany całe życie, polega na jedzeniu 2 posiłków otwartych w tygodniu) służy utrzymaniu obecnej masy ciała. Jeśli zatem nie musisz się radykalnie odchudzić – nie przechodzisz do poziomu III.

Poziom III (służy utracie kilogramów z paleo) polega na jedzeniu tylko 1 dania otwartego w tygodniu. Pozostałe posiłki muszą być zgodne z zasadami diety paleolitycznej.

Paleo zaleca spożywanie wszystkich chudych mięs, ryb oraz owoców morza, a także warzyw i owoców nie zawierających skrobi.  Produktami zakazanymi są z kolei nabiał, sól, drożdże, ziemniaki, zboża, soja, cukry przetworzone i tłuszcze dodatkowe.
JEST TO ZATEM  DIETA ZBIILANSOWANA, ZDROWA, NIEZUBAŻAJĄCA W SKŁADNIKI ODŻYWCZE.

Dr Cordain w swojej książce „Dieta Paleo” podaje przykładowe menu, które można wykorzystać w codziennym jadłospisie:

 

Śniadanie wariant nr 1.

  • filiżanka kawy (koniecznie bezkofeinowej)
  • czerwony grejpfrut
  • krewetki gotowane na parze

 

Drugie śniadanie wariant nr 2.

  • zielona sałata
  • kawa bezkofeinowa/ herbata owocowa
  • flądra z grilla z dodatkiem koperku i soku z cytryny

 

Obiadokolacja wariant nr 1.

  • kieliszek wina
  • marynowane pieczarki
  • ryba w sosie (pikantnym)
  • pieczone jabłka z dodatkiem cynamonu

 

Obiadokolacja wariant 2.

  • pomidor z awokado z dodatkiem pieprzu i czosnku
  • kotlety cielęce
  • krojona marchewka
  • kalafior gotowany na parze z dodatkiem soku z cytryny
  • mrożona herbata